General Information
Author: Nguyễn Văn HiếuIssued date: 28/12/2018
Issued by: Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn
Content
Tóm tắt
Hải sâm bố mẹ được thu thập tại khu vực Vạn Bội, Cát Bà, Hải Phòngvào tháng 8 năm 2016, định loại loài bằng phương pháp so sánh hình thái ngoài và vi xương.Thí nghiệm sinh sản nhân tạo được thực hiện trong tháng 9/2016. Trong điều kiện nhiệt độ nước dao động khoảng 29±1oC, oxy hòa tan 5,2±0,2 mg/l, độ mặn 30±0,50/00, pH 8,2±0,4.Trứng hải sâm bắt đầu phân cắt sau 1h30', thời gian phân cắt diễn ra trong 4h-8h. Ấu trùng hải sâm đen trải qua 5 giai đoạn biến thái, các giai đoạn Gastrula, Auricularia và Doliolariaấu trùng sống phù du và dinh dưỡng bằng cách ăn lọc. Từ giai đoạn Pentactula ấu trùng sống bám đáy và hình thành con non. Thời gian hoàn thành biến thái khoảng 27ngày.
Từ khóa: Ấu trùng, giai đoạn biến thái, hải sâm đen, Holothuria leucospilota
Abstract
Black sea cucumber broodstock were collected at Van Boi, Cat Ba Island, Hai Phong City in August, 2016 and identified as Holothuria leucospilota species using the morphological and ossicular classification. The artificial breeding was implemented in September, 2016. During experiment, the environmental conditions were kept stably with water temperature of 29±1oC, Dissolved Oxygen DO of 5,2±0,2 mg/l, salinity of 30±0,50/00 and pH of 8,2±0,4. The fertilised eggs were developed to two-cell embryos at 1.5 h post-fertilisation. Embryonic development was recorded from 4 to 8 h post-fertilization. Then, embryos gradually elongated and developed into larval stages including Gastrula, Auricularia, Doliolaria and Pentactula. At the Pentactula stage, larvae swam close to substrates, settled and transformed into juveniles. The period of metamorphosis was completed at 27 days post-fertilisation.
Keywords: Larval, development stages, sea cucumber, Holothuria leucospilota
Download